четвер, 25 вересня 2014 р.

Явище ізомерії. Структурна ізомерія, номенклатура насичених вуглеводнів.

Ізомері́я (рос. изомерия, англ. isomerism, нім. Isomerie f) — існування сполук, однакових за хімічним складом, але різних за будовою і властивостями. Такі сполуки називають ізомерами. Є структурна (конституційна), просторова (конформаційна) та оптична (конфігураційна) ізомерія. Ізомерія — одна з причин різноманітності та численності органічних сполук. Залежно від характеру відмінностей у будові ізомерів розрізняють структурну ізомерію та стереоізомерію.

Види ізомерії

Ізомерія вуглеводневої ланцюга (вуглецевого скелета)

Ізомерія вуглецевого скелета, обумовлена ​​різним порядком зв'язку атомів вуглецю. Найпростіший приклад - бутан СН3-СН2-СН2-СН3 і ізобутан (СН3) 3СН. Інші приклади: антрацен і фенантрен (формули I і II, відповідно), ціклобутан і метілціклопропан (III і IV).

Валентна ізомерія

Валентна - особливий вид структурної ізомерії, при якій ізомери можна перевести один в одного лише за рахунок перерозподілу зв'язків. Наприклад, валентними ізомерами бензолу (V) є біцикло [2.2.0] гекса-2 ,5-дієн (VI, «бензол Дьюара»), прізман (VII, «бензол Ладенбурга»), бензвален (VIII).

Ізомерія функціональної групи (міжкласові ізомерія)

Розрізняється характером функціональної групи; наприклад, етанол (CH3-CH2-OH) і диметиловий ефір (CH3-O-CH3).

Ізомерія положення

Тип структурної ізомерії, який характеризується розходженням положення однакових функціональних груп або кратних зв'язків при однаковому вуглецевому кістяку. Приклад: 2-хлорбутановая кислота і 4-хлорбутановая кислота.

Метамерія

Тип структурної ізомерії, для якого характерно різне становище гетероатома в вуглецевого ланцюга. Метамерія відома в рядах аліфатичних простих ефірів, складних ефірів, сульфідів і амінів. Приклад: CH3CH2OCH2CH3 - діетиловий ефір і CH3OCH2CH2CH3 - метілпропіловий ефір



Презентація завантажена звідси