четвер, 11 грудня 2014 р.

Харчові добавки, Е-числа.


Харчові добавки  — природні, ідентичні природнім або штучно синтезовані речовини, які додають у їжу як інгредієнт з технологічних міркувань: подовжити термін зберігання (консерванти), перетворити їжу в відношенні кольору, смаку (щоб зберегти і підвищити смак), текстури, консистенції, зовнішнього вигляду. Звичайно до харчових додатків не відносять з'єднання, які підвищують харчову цінність продуктів харчування: вітаміни, мікроелементи, амінокислоти. Деякі домішки використовувались протягом століть, наприклад, для збереження їжі — оцет, сіль (соління бекону, м'яса, риби і ін.), або використання діоксиду сірки у в деяких винах(E220). З появою оброблених харчових продуктів у другій половині 20-го століття, було введено багато інших домішок, як природного, так і штучного походження. Станом на 2010 рік відомо більш 2800 найменувань харчових добавок.
Широке використання харчових домішок потребувало розробки їх класифікації, створення технологій застосування і гігієнічної регламентації.

Комісія ФАО-ВООЗ Codex Alimentarius запропонувала тлумачення поняття «харчові домішки»:
«...будь-які речовини, які в нормальних умовах не застосовуються як їжа і не використовувані як типові інгредієнти їжі, незалежно від наявності у них харчової цінності, умисне додавані в їжу для технологічних цілей (включаючи покращення органолептичних властивостей) в процесі виробництва, обробки, упаковки, транспортування або зберігання харчових продуктів...»
В Європейському Союзі для регулювання цих добавок, а також щоб інформувати споживачів, кожній домішці після схвалення присвоюється унікальний номер, званий як«Е число». Ця схема нумерації прийнята і видана Міжнародною Комісією Codex Alimentarius для найпоширеніших харчових добавок у Європі. В Україні перелік харчових домішок дозволених у харчових продуктах регулюється постановами Кабінету Міністрів України.

Нумерацію харчових добавок розпочинають із числа 100. Серії «Е» від 100 до 199 — це барвники, від 200 до 299 — консерванти, від 300 до 399 — антиоксиданти, Е 400-449 – стабілізатори консистенції, Е 450-499, Е 1000 – емульгатори, Е 500-599 – регулятори кислотності, розпушувачі, Е 600-699 підсилювачі смаку і аромату, Е 700 – Е 800 – запасні індекси для іншої можливої інформації, Е 900 і далі – глазурувальні агенти, піногасники, поліпшувачі хліба. Така класифікація є умовною, оскільки одна й та сама речовина може бути, скажімо, і консервантом, і антиоксидантом одночасно (наприклад, натрій сульфіт Е221).

 Повний перелік усіх харчових добавок з описом їх застосування та статусу можна знайти тут.

Лабораторний дослід № 7  «Ознайомлення зі змістом етикеток на харчових продуктах»

Етикетки харчових продуктів можна взяти тут(1), тут(2), тут (3)
Завдання 1. Прочитайте текст етикеток харчових продуктів і з’ясуйте: 
а) склад; 
б) харчову цінність; 
в) використання добавок (якщо вони є, то як називаються і які мають Е-числа); 
г) термін зберігання.
Отриману інформацію занесіть у форму:



Завдання 2. Існує багато знаків маркування харчових продуктів:



Відшукайте такі знаки на виданій Вам етикетці та дізнайтеся що він означає. 
Завдання 3. Скориставшись таблицею 6 підручника (с. 62) та додатковою інтернет-інформацією, укладіть перелік позначень і назв не менше п’яти харчових добавок у складі наявних у вас удома продуктів. З’ясуйте, яку функцію виконує кожна з них, до яких негативних наслідків може призвести надмірне вживання продуктів із такими добавками.
Результати дослідження оформіть у робочих зошитах у вигляді таблиці (див.ст.64 підручника).
Результати нашої роботи по аналізу етикеток харчових продуктів можна переглянути у таблиці:



Хто хоче більше дізнатися про харчові добавки пропоную переглянути документальний фільм:
На жаль не усі виробники зазначають достовірну інформацію про свій товар на упаковці, допомогти виявити таких виробників допоможуть спеціальні додатки і сервіси.

І на останок:

Поради при виборі продуктів харчування:

1. Завжди уважно досліджуйте етикетку товару перед його придбанням.
2. Не купуйте консерви, напівфабрикати та кондитерські вироби тривалого зберігання, тому що це досягається за рахунок використання синтетичних консервантів.
3. Намагайтеся НЕ вживати щоденно консервовані продукти, ковбаси та копченості.
4. Не купуйте продукти, які містять більше 3-х синтетичних Е, тому що невідомо як вони взаємодіють.
5. Відмовтеся від солодкої газованої води, бульйонних кубиків, готових соусів та сухих продуктів і супів, які треба «тільки залити окропом».
6. Не купуйте продукти з неприродньо яскравим забарвленням, так як у них може міститися велика кількість синтетичних барвників.
7. Не захоплюйтеся картопляними чіпсами, хрусткими хлібцями та крекерами, які містять акриламід (канцерогенна та мутагенна речовина) та глутамат натрію.
8. Добре промивайте водою екзотичні фрукти перед вживанням, тому що вони обробляються біфенілом (Е230) та ортофенілфенолом (Е231) для захисту від плісняви.